Ohjeita saaliin käsittelyyn

Mitä tuoreempi ja siistimpi eläin on tuotaessa eläintentäyttäjälle, sitä parempi on lopputulos, sillä huonosta ei kukaan saa hyvää. Jos vähänkin epäröit nylkemisessä tai muissa esikäsittelyä koskevissa asioissa, soita asiantuntevalle eläintentäyttäjälle ja kysy neuvoa.

HIRVIELÄINTEN/ VILLISIAN ESIKÄSITTELY

Jos pää aiotaan täyttää, niin tämä täytyy huomioida jo eläintä nyljettäessä.
Kaikkien täytettäväksi aiottujen nisäkkäiden päihin tulee jättää nahkaa riittävästi mukaan.  NAHKA KATKAISTAAN LAPOJEN TAKAA! Nylje pätkät etujalkojen nahkaa mukaan siten, että viillät nahan jalan takapuolelta, pyöräytä nahka poikki kuvan osoittamalla tavalla. Säilytä ehjänä etujalkojen välissä oleva rintanahka. On suositeltavaa, että kaikki päät nyljetään "tuppeen" eli jätetään kaulanahka leikkaamatta ja nyljetään nahka niskaan asti ja katkaistaan kaula. Voit kyllä helpottaa nylkemistä tekemällä lyhyen (n. 20 cm) viillon korvien välistä taaksepäin. Villisialla viiltoja ei tarvita. Pään ja turvan alue voidaan jättää nylkemättä.  ÄLÄ KOSKAAN AVAA KAULAA ETUPUOLELTA! Nylkemisen jälkeen pakasta pää tai toimita 1 vrk:n kuluessa täyttäjälle. Mikäli aiot säilöä nahkaa suolaamalla, kysy ohjeet suolaukseen. 

 

KARHU                                                                                  

Karhun käsittelyssä on oltava erityisen huolellinen, koska pääosin metsästys tapahtuu lämpimään vuodenaikaan, jolloin pilaantumisen riski on suuri. Karhua nylkiessä voi pään ja tassut jättää nylkemättä nahkaan. Levitä nahka viileään paikkaan jäähtymään. Toimita nahka 1 vrk:n kuluessa täyttäjälle tai pakasta nahka sen jäähdyttyä. Poista paksu rasva myös pakastettavista nahoista. Mikäli aiot säilöä nahan suolaamalla, kysy ohjeet täyttäjältä.          

LINNUT JA MUU PIENRIISTA

Mieluiten älä suolista lintuja tai pieniä nisäkkäitä maastossa.  Jos riistalintua ei saa toimitettua nopeasti viileään paikkaan, ne voidaan varovasti suolistaa tekemällä rintalastan suuntainen aukko mahaan. Älä roikota lintua kaulasta, pyrstöstä tai siivistä. Tärkeää on, että eläin pakastetaan mahdollisimman nopeasti, käärittynä tiivisti muovipussiin ilman paperia. Eläimen lihat voit saada itsellesi paistiksi.

KALAT

Hyvään lopputulokseen voit vaikuttaa heti kalan saatuasi. Kalaa on käsiteltävä varoen, jottei suomuja irtoaisi. Paras lopetustapa on vierisuonien ja selkärangan katkaisu puukolla kiduskannen alta. Älä suolista! Mikäli mukanasi on kamera, ota muutama kuva kalasta kun värit vielä ovat parhaimmillaan. Kuvasta eläintentäyttäjä näkee kalan alkuperäiset värit. Jos haluat pelkän pään täytettäväksi, varaa tarpeeksi nahkaa mukaan - älä katkaise heti kidusten takaa. Vie kala heti eläintentäyttäjälle jolloin voit myös saada nylyn jälkeen kalan lihat itsellesi tai kääri se tiiviisti muoviin, evät kroppaa myöten ja pakasta. Pyrstön tueksi kannattaa laittaa pahvinpala, koska jäinen pyrstö murtuu helposti.

 

 

Viimeksi päivitetty: 12.8.2016