Ambomaan kansankulttuuri-näyttely

Oulun yliopiston eläinmuseossa avattiin 27.4.2011 Namibian suurimman etnisen ryhmän, ovambojen, kulttuurista kertova pysyvä näyttely. Näyttelyssä on esillä kotiin, uskontoon, pukeutumiseen, musiikkiin, elinkeinoihin ja kädentaitoihin liittyviä esineitä, jotka kuvaavat ovambojen kulttuuria 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Näyttelyn esineistön on kerännyt oululaissyntyinen lähetystyöntekijä ja pastori Karl Emil Liljeblad (1876–1937). Ambomaahan hän tutustui lähetystyöntekijänä vuosina 1900–1908 ja 1912–1919 ja tutkimusmatkailijana vuosina 1930–1932. Liljebladin kokoelma kuuluu Suomen kolmen merkittävimmän namibialaista esineistöä sisältävän kokoelman joukkoon ja se sisältää yli 500 esinettä, luonnontieteellisiä näytteitä, valokuvia sekä ovambojen lauluista, tansseista ja vihellyksistä tehtyjä äänitteitä.

Näyttelyn avajaisissa rehtori Lauri Lajunen kertoi iloitsevansa näyttelyn saamisesta eläinmuseoon, sillä Oulun yliopistolla on tiiviit yhteydet Namibiaan. Oulun yliopisto on ollut muun muassa tukemassa ja kehittämässä Ambomaahan rakennettavaa Namibian yliopiston teknillistä tiedekuntaa.

Historiatieteiden tutkijatohtori Seija Jalagin korosti, että esineistön esille saamisen lisäksi on tärkeää, että kattavaa aineistoa käytetään myös tutkimusten kohteena. Näyttelyn koonnut Kaisa Harju onkin käyttänyt esineitä kandidaatin tutkielman aineistona ja on aikeissa laajentaa aihetta pro gradu -tutkielmaansa.

Viimeksi päivitetty: 23.1.2013